Home
Nieuws
Zorg en Groen
Ontwerp en aanleg
Onderhoud
Workshops
Voorwaarden
 

 

Bezig zijn in het Groen doet goed!

Dat het prettig voelt om in een groene omgeving te zijn, te werken, wandelen etc. wisten we al. Maar de laatste jaren is er steeds meer onderzoek gedaan naar waarom bezig zijn in het groen gelukkig maakt. In een nummer van Groei en Bloei heeft psycholoog Edwin Oden zich verdiept in de vraag: ”Waarom tuinieren een mens gelukkig maakt”. Edwin Oden is tuinblogger (www.degelukkigetuinman.nl) en tuinpsycholoog.

Hieronder volgt een door mij gemaakte samenvatting gebaseerd op het artikel van Edwin Oden.

Het blijkt dat er bij handenarbeid en bewegen buiten in een groene omgeving door stimulatie van drie met elkaar verbonden hersengebieden serotonine en dopamine vrijkomen, stofjes die ervoor zorgen dat we ons opgewekt voelen. Daarnaast daalt de hoeveelheid stress hormoon Cortisol. Dit in combinatie met een tastbaar resultaat zorgt voor ontspanning en positiviteit. En geeft ons een toename van het geluksgevoel!

Maar de geluksfactor van tuinieren zit ook nog in andere dingen zoals het gevoel hebben dat je zinvol bezig bent en dat je je creativiteit erin kwijt kan en iets mooi kunt maken. Het bevredigt dan een of meerdere basisbehoeften die een mens heeft.

Daarnaast ademt een tuin kalmte uit, planten hebben de gave lichaam en geest in een kalme stand te brengen. Zo is er een ziekenhuisonderzoek geweest in de jaren 80, waaruit bleek dat patiënten sneller herstelden van hun operatie als hun kamer uitkeek op het groen.

Een tuin zorgt ervoor dat je in het moment komt, dat je je verbonden voelt met de aarde, je maakt onderdeel uit van iets groters. Een natuurlijke cyclus van geboorte, groei, bloei en sterfte geeft inzichten en relativeert het eigen leven.

Tuinieren voor iedereen, het blijkt bijvoorbeeld ook dat tuinierende ouderen door de tuin fysiek sterker te zijn en langer scherp van geest te blijven.

En zo kan het lijstje met positieve effecten nog wel even door gaan……

Mooi al die aandacht voor de effecten van het groen, en het wordt tijd nu, zoals in Zweden al het geval is, dat therapeutisch tuinieren in Nederland in het zorgverzekeringspakket komt!

 

 Top
GroeneZin.nl